Windows 7 Beta

Ik heb een aardig lange periode Windows Vista op mijn PC gedraaid, maar ben na lang twijfelen toch weer terug gestapt naar Windows XP. Er waren in mijn ogen nog teveel dingen die niet goed waren, voor de meeste dingen waren er wel oplossingen (CoD4 + audioDaemontoolsNetwerkprinters), maar toch, ik wil een OS om in te werken en niet steeds weer een onaangename verrassing krijgen (wist je dat je een loop in je homefolder kan aanleggen en zo je data om zeep kan helpen?).

Dus, toen Microsoft doorkreeg dat Vista niet helemaal zo werkte zoals gehoopt en het publiek dit ook duidelijk liet merken begon er haast gemaakt te worden met Vista 2, oftewel Windows 7.

Windows 7 Public Beta
Windows 7 Public Beta

Toen de beta beschikbaar kwam snel maar een key geregeld en de image gedownload (ik had het overigens al eens in een VM getest, maar dat terzijde) en op een nieuwe schijf in mijn laptop geinstalleerd. En daar begint de verrassing.. Een complete Windows 7 Ultimate Beta installatie duurt welgeteld 30 minuten van begin tot eind, ik moet zeggen dat ik hier echt even van stond te kijken, zeker na de onvoorstelbaar trage installer van Office 2007 die ze bedacht hadden..

En wat zien we na de eerste installatie op ons scherm verschijnen:

Windows 7 Desktop
Windows 7 Desktop

Op het eerste gezicht net vista, maar toch zijn er ook in de interface een aantal dingen (in positieve zin) veranderd. De sidebar die je had om Gadgets (Zoals ze nu heten) in de plaatsen is niet echt een sidebar meer, je kan de gadgets nu naar iedere willekeurige plek op je desktop slepen.

Gadets in Windows 7
Gadgets in Windows 7

 Wat verder opvalt is dat ik alleen de fingerprint scanner drivers zelf heb hoeven downloaden, zelfs mijn Linksys 300N Wifi PCMCIA kaart werd zonder problemen herkend, geinstalleerd en in gebruik genomen. En dit gaat eigenlijk voor het hele installeren en in gebruik nemen wel op, natuurlijk moet je wel nog een paar eigen tools installeren, maar de standaard installatie is eigenlijk redelijk af. Naturlijk heeft dit wel ook veel te maken met het feit dat Windows 7 zonder problemen Windows Vista drivers kan gebruiken, dit terwijl Windows Vista niets had aan de bestaande Windows XP drivers.

Verder zitten er veel kleine handigheidjes in die niet meteen opvalen, bijvoorbeeld, als je een Internet Explorer venster haf buiten je scherm sleept (links of rechts) zal deze het halve scherm opvullen zodat je met een ander venster dit aan de andere kant kan herhalen zodat je 2 schermen makkelijk kan vergelijken. Of als je de muis boven een klein balkje rechts onderaan houd, Windows zal dan alle applicaties doorzichtig maken zodat je de desktop kan zien en kan zien welke vensters je open hebt staan.

Veel instellingen die in Vista ver weg verstopt waren zijn nu makkelijker te vinden (scherminstellingen bijvoorbeeld) en ga zo maar door. Ze hebben in mijn ogen dus echt Vista af gemaakt, en dat is de voor zover ik nu kan zien aan de beta goed gelukt. Op naar de release :). Hieronder nog wat losse screens:

Verbinden met een Wlan
Verbinden met een Wlan

 

Scherminstellingen bij de hand
Scherminstellingen bij de hand
Het startmenu
Het startmenu

3 comments

  1. Nou, ziet er goed uit zo! Heb je geprobeerd een game te starten? Draaide dat beter dan vista?

  2. Zelf ook windows 7 getest in een VM en dat werkte best aardig moet ik zeggen. Zoals ik verwacht gaan we weer een soort 2000 -> XP release krijgen. of 2000 -> 2003.

    Alles werkt net ff beter, beter over na gedacht en betere aansluiting.

    Kan ook wel kloppen als je naar de kernel versies kijkt. vista = 6.0, 7 = 6.1 😉

    Maar ben benieuwd eind dit jaar. 🙂

Comments are closed.