Toyota Prius

Na nog wat gedoe over de leverdatum en de uiteindelijke ophaaldatum is het op vrijdag 28 januari dan eindelijk gelukt om mijn nieuwe auto op te halen bij de dealer, En nu, alweer 2100 km verder kan ik alvast wel een eerste oordeel vellen over de auto.

Ik heb dus voor een Toyota Prius gekozen omdat ik de mogelijkheid had om die auto met alle mogelijk opties te leasen (met uitzondering van het doelloze solar roof) en ik het wel eens leuk vond om een luxe auto te rijden. Nou, luxe is de auto in ieder geval zeker, met zo’n beetje iedere denkbare optie kan je het zo gek niet bedenken of het zit er op. De stoelen zitten erg goed en de indeling van het dashboard is goed, wel moet je er bijna voor gestudeerd hebben om overal uit te komen, maar na wat gewenning komt iedereen er wel uit denk ik.

Maar de opvallend positieve punten tot op heden:

 • Goede wegligging
 • Snel navigatie systeem
 • Extreem goed geluidssyteem
 • goede stoelen (persoonlijk)
 • Redelijk snel

De wat mindere punten:

 • Redelijk beperkte kofferbak
 • Kleine brandstoftank
 • “Balk” in het achterraam
 • Piepen bij achteruitrijden

Qua brandstofverbruik valt het me in ieder geval niet bijzonder tegen, voor een 1.8l benzine auto van ruim 1450 kg is een gemiddeld verbruik van 5.2l/100km met een snelweg rijder zoals ik nog niet eens een echt slechte score, het is bij lange na niet volgens de specificaties, maar dat heb ik (met uitzondering van de Peugeot 307 die ik hier voor had) nog nooit mee gemaakt. Wel is het dus in combinatie met de kleine tank (40l) even wennen dat ik weer iedere 2,5 dag sta te tanken, maar zo’n drama is dat nou ook weer niet. Verder vind ik het aan de buitenkant toch nog best wel een mooie auto, alleen blijft die achterkant gewoon echt lelijk, maar, in verhouding tot de eerdere modellen boeken ze wel vooruitgang.

Ze hebben alleen wel een grote fout gemaakt, wanneer je de auto in de achteruit zet heb je in de auto een totaal doelloze super irritante afleidende piep.. Buiten de auto had ik me nog voor kunnen stellen, maar binnen in de auto is het echt een verschrikkelijk rotgeluid dat helemaal niets toevoegd. Binnenkort nog even naar de dealer om dat uit te laten zetten dus.

Hoe de auto verder blijft bevallen gaan we de komende tijd zien, maar tot op heden ben ik er in ieder geval erg tevreden over en heb ik nog geen bijzonder rare dingen kunnen ontdekken, het electrisch rijden op lagere snelheden (tot 50-60 kmph onder de juiste omstandigheden) is ook wel erg grappig, alhoewel het bij het wegrijden op parkeerplaatsen enzo wel eens lastig kan zijn omdat de auto dan dus geen geluid maakt.

13 comments

 1. Leuk om te lezen! Die middenconsole ziet er wel een beetje uit alsof je in de Startrek Enterprise zit. Waarom ben je weer voor hybrid gegaan, bijtelling? Ik moet binnenkort een auto gaan uitzoeken, dus tips zijn welkom πŸ˜‰

  1. Bijtelling is mooi mee genomen, maar eigenlijk was zo’n beetje iedere auto die ik kon kiezen goedkoper dan dat ik al had dus wat dat betreft was dat min of meer bijzaak.

   Maar voor mij is echt de overdreven luxe de drijfveer geweest deze keer πŸ™‚

 2. Hey Herman,

  Ik geloof, maar weet het dus niet zeker, dat ze bij de dealer die piep weg kunnen halen. Deze zit er namelijk alleen op om vergissingen te voorkomen. (maar je hebt ondertussen wel in de gaten dat je omhoog moet schakelen als je naar voren wilt en naar beneden als je naar achteren wilt.)
  Ik moet over een paar weken weer voor een beurtje weg, dan zal ik het er nog eens over hebben.

    1. Haha ik wilde eerst voorstellen een relais op de plaats van de pieper te zetten die een toeter en zwaailicht aan de achterkant van je auto aandrijft. Maar ja, das ook weer zo wat… πŸ™‚

 3. mooi, weer een tevreden Prius rijder!
  die zinloze achteruitrijpiep had ik gelijk bij aflevering al weg laten halen, was er al achter gekomen bij de proefrit.

  In de wintermaanden is het verbruik altijd hoger. In de zomer haal ik met gemak 4,5L/100KM en dan is die benzine tank ineens ook groot genoeg πŸ˜‰
  de tank is trouwens 45L

  veel plezier met je nieuwe speelgoed!

 4. Hi Herman,

  Al lid van het Toyota Prius NL Forum?

  Je vindt daar antwoord op al je vragen.

  De totaal doelloze super irritante afleidende piep kan door de dealer softwarematig naar een enkel kort piepje worden gezet.

  gr. Johnths2

  1. Hey John, je was er toch mee gekapt? dus ben er sindsdien niet meer geweest! toch maar weer eens kijken.

 5. De Auris is naar mijn persoonlijke mening een heel andere auto dan de Prius.
  Hij is compacter, minder comfortabel, duidelijk een kleine middenklasser.
  Persoonlijk zal ik er niet snel voor kiezen, ook al is hij goedkoper en uitgerust met met dezelfde hybride aandrijving. Hou mij ten goede, het is zeker geen slechte auto, maar het is geen Prius!

Comments are closed.