Playstation Move

Nintendo’s succes met de Wii kon natuurlijk niet aan de andere console fabrikanten voorbij gaan, en waar Nintendo een grote voorsprong had op het gebied van innovatie van de besturing van games kan je wel stellen dat Microsoft en Sony lichtjaren voor liggen op het gebied van graphics als we de Xbox 360 en de Playstation 3 met de Wii vergelijken. Dus, een paar dagen geleden hebben Lieneke en ik besloten dat de Playstation Move er wel goed uit zag en zijn dus naar de winkel gegaan om het starterspakket te halen.. Helaas zijn de extra Move controllers (en dus niet de “nunchuck” achtige controllers) schaars, dus we moeten het voor nu nog even met 1 controller doen.

Ik was dus eigenlijk van plan om te wachten met het schrijven van een korte review tot ik de set helemaal compleet had, de tweede controller voegt namelijk zelfs in de single player erg veel toe. Dat wachten is dus niet gelukt. De set die we nu hebben bestaat uit:

1x Playstation Move controller
1x Playstation Move nunchuck
1x Playstation eye toy (Nieuwe generatie)

Het mooie aan de twee controllers is dat ze volledig draadloos zijn, en dat er dus geen extra draad zit tussen de nunchuck en de Move controller zelf. Ik werd bij de Wii nogal naar van de draad die altijd in de weg zat, dus dat probleem hebben ze bij Sony netjes op weten te lossen.

Aan de hardware zelf alleen heb je niet, of nou ja, je kan er makkelijk mee door de menu’s scrollen, maar ja, daar is het een wat dure oplossing voor πŸ˜‰ we hebben er dus de volgende games gekocht:

Sports Champions
Tumble (PSN)

Daarnaast heeft Heavy Rain ook een update gekregen om de game geschikt te maken voor het gebruik van de Move set, om dit goed te kunnen spelen heb je overigens wel echt de “nunchuck” nodig.

Hoe bevalt het?
Ik moet zeggen dat we vanaf het eerste moment zeer positief verrast waren door de Move, zeker in vergelijking met de Wii is het systeem zeer nauwkeurig en een stuk minder storingsgevoelig. Doordat we al een Wii hadden hoefden we niet heel erg te wennen aan het op deze manier besturen van een spel, wat wel heel erg wennen was is dat je de bewegingen voor bijvoorbeeld het terug slaan van een pingpongbal Β nu toch echt zal moeten maken, bij de Wii was het afdoende om een polsbeweginkje te maken, hier wordt er echt gekeken of je de slag wel gemaakt hebt en of de houding van de controller wel helemaal goed was. Dit maakt het gebruik van dit soort controllers vele malen realistischer en daarmee ook een stuk leuker.

Dat realisme kent overigens wel een keerzijde, zelfs voor het stapelen van een aantal blokken moet je af en toe van de bank komen omdat je ook in de diepte zal moeten manouvreren, maar de weerstand hier tegen zal wel komen van de gewoonte om lekker lui op de bank te gamen ;).

Sports Champions
Dit is een spel dat je er los bij zou moeten kopen en dat is meteen eigenlijk wel een tegenvaller, gezien het een soort van HD versie van Wii sports is zou het Sony niet hebben misstaan om deze game meteen met de harware mee te leveren. Het is in ieder geval wel een leuk spel (of eigenlijk mini games) om te doen waarbij de Move wel echt goed tot zijn recht komt. In dit geval zeggen plaatjes meer dan woorden, dus bij deze Β 2.51 minuten aan bewegende plaatjes.

Tumble
Dit spel is te koop in de PSN Store, ik moet zeggen dat ik eigenlijk niet echt gekeken hoeveel de game kostte maar ik geloof ongeveer 9 euro. En dat is de game dan ook zeker waard, eigenlijk is het een soort veredeld blokken stapelen, alleen dan met opdrachten, waarbij ieder materiaal blok weer andere (realistische) eigenschappen heeft. Om een of andere reden is dit spel superverslavend, je wil toch altijd net dat stukje hoger om toch die gouden medaille te krijgen, of het probleem net wat netter oplossen. Deze game zou zonder Move controller helemaal niet leuk geweest zijn, maar het feit dat je de bewegingen van de blokken zo goed in de hand hebt met de controller maakt het spel bijzonder realistisch en daarmee ook echt wel vermakelijk. Wederom zeggen plaatjes meer dan woorden, dus bij deze:

Tot slot
Het voordeel dat sony heeft met de Move set is dat het erg goedkoop lijkt ten opzichte van bijvoorbeeld de Kinect, alleen als je wat verder kijkt en begint te tellen hoeveel controllers je nodig hebt begint het toch alsnog een prijzig verhaal te worden (een losse Move controller is 39.90 euro). Toch is het wel echt een van de beste aankopen die we in tijden gedaan hebben, het systeem werkt erg goed en voegt ook echt wat toe. Wat ons betreft heeft de PS Move dus echt de Wii overbodig gemaakt. Wel ben ik nog heel benieuwd naar de eerste shooters die echt gebruik gaan maken van dit concept, want tot op heden is nog echt niet alles uit de Move gehaald qua mogelijkheden.

Kortom, momenteel is het aanbod aan geschikte games nog erg klein, maar de techniek is goed dus daar zal het niet aan liggen, nu alleen nog wachten op de goede games :).

9 comments

 1. Maarre, je geeft aan dat hij geschikt is voor Heavy Rain, heb je dat al geprobeerd? Hoe was dat? πŸ™‚ πŸ™‚

  Daar ben ik echt heeeeel nieuwsgierig naar πŸ™‚

  1. Nee nog niet uitgeprobeerd, we hebben die nunchuck net binnen en Tumble is net iets te verslavend… (zojuist uitgespeeld)…………….

 2. Gezien Lightword (mijn normale theme) stuk is, heb ik tijdelijk even een andere theme aan gezet..

     1. Jep πŸ™‚ Werkt ook op jouw site nu (zou je niet als admin ingelogd zijn) en ook op mijn site bijvoorbeeld :). Vind het een erg goed systeem zoals Herman ook al zei..

Comments are closed.