Ouya: Een game changing concept?

kickstarter logoNadat ik een tijdje geleden voor het eerst een project gesteund had via Kickstarter (Carmageddon) kijk ik daar regelmatig even rond om te zien of er nog leuke dingen bij zitten. Veel van de projecten die voorbij komen vind ik helemaal niets, aardig wat projecten halen de eindstreep dan ook niet, maar een aanzienlijk aantal ook wel. Het concept kickstarter is gebaseerd op crowdsourcing / crowdfunding en in een tijd dat banken dwars liggen en investeerders ook wel een keertje extra nadenken is het natuurlijk mooi om het geld dat je nodig hebt voor de ontwikkeling van je product op te halen bij de mensen die ook echt wat met je product hebben. Momenteel is het zo dat je gecompenseerd wordt voor je bijdrage doormiddel van de levering van het eindproduct (een van de opties), maar het is dus niet zo dat je een stukje van het bedrijf koopt zoals je bijvoorbeeld bij een aandeel zou doen, het succes van het Kickstarter project heeft dan ook geen gevolgen voor jou bijdrage, zolang het minimum bedrag maar gehaald wordt.

Maar ik dwaal af.. Gisteren kwam ik project Ouya tegen, en tot op heden kan ik alleen maar steeds positiever worden over dit project naarmate ik er langer over nadenk, natuurlijk zijn er ook nog beren op de weg, maar daarover verderop meer. Het project draait om een game console voor bij de TV op basis van Android, voor 99 dollar (+ 20 dollar verzendkosten) kan je een bijdrage leveren aan het project en ontvang je in maart 2013 een console met een controller. Klinkt niet als heel veel bijzonders, maar het potentieel van het product is enrom.

Ouya controller

Dat potentieel komt eignelijk voort uit drie zaken, op de eerste plaats is er de prijs, voor 99 dollar ben je in het bezit van het systeem, dit is een bedrag dat voor veel meer mensen behapbaar is als de prijs van een nieuwe console zoals de Xbox of de PS3, het bereik is daarmee ook vele malen groter. Daarnaast speelt op prijs gebied ook nog het soort game mee, op Android heb je natuurlijk niet de echte grote games zoals een Battlefield 3 zoals we dat nu op de PC kunnen spelen, maar bijvoorbeeld GTA 3 is wel beschikbaar op Android, tegenover deze “beperking” staat dan uiteraard ook een lagere prijs, een spelletje van 99 cent is natuurlijk zo gekocht. De makers van de Ouya streven er naar om alle spellen die beschikbaar komen minimaal deels free to play te maken waarbij extra functionaliteiten via micro transacties bij gekocht kunnen worden. Alhoewel ik hier lang niet altijd voorstander van ben is het in combinatie met dit concept een gouden idee denk ik.

Het tweede punt waar het platform zijn potentieel aan ontleed is de openheid van het platform, alle gebruikers kunnen aanpassingen maken aan het systeem, rooten heeft geen gevolgen voor de garantie, zelfs de hardware mag gemodificeerd worden. Nou zal dit alles voor de mainstream gebruiker niet direct gevolgen hebben maar het stimuleert wel de creativiteit van een bepaalde groep tweakende gebruikers, en vaak komen daar weer nieuwe ideeën / verbeteringen uit voort die als de producent daar voor open staat uiteindelijk ook in de standaard productie versies terug kunnen komen.

Ouya interface

Het laatste belangrijke punt is de keuze voor een bestaand platform, ze bouwen voort op Android, een OS dat we inmiddels terug zien op een groot deel van de mobiele telefoons en tablets, door het grote aanbod dat er al is en de ervaring die men al heeft met het platform is de acceptatie meteen al een stuk groter. Ook voor de applicatie / game ontwikkeling is dit een enorm voordeel, mensen hoeven geen speciale talen te leren of dure SDK’s de kopen om leuke dingen te maken voor deze console, dit zal een erg groot effect hebben op het aanbod dat direct bij de launch beschikbaar gaat zijn.

Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn voor wat betreft de Ouya, zoals het plaatje een stukje hier boven, mensen die geen Xbox hebben of nog niets van Windows 8 gezien hebben zal het niets zeggen, maar bij mij beginnen er toch wel een paar belletjes te rinkelen.. Ik verwacht dus nog wel wat gedoe over de interface, nou hoeft dat niet direct een drama te zijn, maar gezien de huidige tendens in patentenland zou dat wel eens een naar verhaal kunnen worden.

Daarnaast speelt ook het Android stukje nog wel een mogelijke probleemrol, Android is constant in ontwikkeling, momenteel wordt er gewerkt met de 4.0 versie van het systeem, maar wie weet hoeveel updates we wel niet verder zijn in maart 2013. Ik vraag me af hoe goed ze het systeem bij gaan houden en of alle ontwikkelaars die bij gaan (kunnen / willen) houden, dus ook dit kan nog wel een potentieel probleem zijn.

Maar als ik er zo over na denk zie ik het wel erg positief in, dus ik heb mijn pledge van 119 dollar al gedaan om in ieder geval verzekerd te zijn van mijn console in maart 2013.. Ik ben benieuwd of ze de belofte waar gaan maken.

One comment

  1. Leuk artikel, en helemaal mee eens, ik heb er ook aan meegedaan (ikke een (niet gegraveerde) limited edition wooo, ben altijd sucker voor dat soort dingen)

    Wat misschien nog het vermelden waard is, je kunt em ook als media center gaan gebruiken (er komt native XMBC op) wat ook een leuke extra is voor dat geld. Al gebruik ik em ~in 2014 alleen nog maar om films te kijken is het nog zn prijs waard.

Comments are closed.