Online klagen

Tegenwoordig zoek je voor je een hotel of vakantie boekt of een product koopt vaak op internet naar beoordelingen van andere mensen, deze beoordelingen neem je vervolgens mee in je keuze van je vakantie. Zo schrijf ik al tijden van alle restuarants waar ik eet, hotels waar ik slaap en reizen die ik maak op diverse sites een review, in eerste instantie eigenlijk met de gedachte om andere bezoekers te helpen.

Zoover logoZoals sommige lezers wel weten heb ik vorige week twee weken geleden in Heerlen een niet al te beste ervaring gehad in een hotel, ik heb daar dus ook een beoordeling over geschreven, in dit geval betrof het overigens eerder een veroordeling dan een beoordeling. Tot mijn verbazing werd ik de maandag er na gebeld door het hotel, het was een heel positief gesprek en ze waren oprecht geïnteresseerd in mijn beoordeling. Toevallig moest ik deze week weer in Heerlen zijn en ik heb er voor gekozen om weer hetzelfde hotel te pakken, alleen deze keer een andere (duurdere) kamer.

Toen ik gisteren aankwam in het hotel werd tot mijn verbazing de hotelmanager er bij gehaald. Alhoewel dit in eerste instantie misschien heel negatief over komt was het dat helemaal niet. Ze was oprecht geïnteresseerd in de reden waarom ik er voor gekozen had om een publieke review te schrijven in plaats van een gerichte mail of brief. Die vraag zette mij aan het denken en ik ben daar later op de avond nog eens op terug gekomen toen we haar nog eens troffen.

Ik heb namelijk niet echt een goed antwoord op deze vraag, ik schrijf de reviews niet omdat ik een compensatie van het hotel wil of verwacht, als dat het doel was zou ik altijd met een brief / mail beginnen en eventueel later hier een artikel schrijven, ik zou er nooit voor kiezen om een negatieve review te gebruiken als “chantage” middel. Toch is het dan vreemd dat ik er toch voor kies om een dergelijk negatief verhaal online te zetten, ik weet dat een dergelijke situatie zoals ik getroffen heb een uitzondering moet zijn, maar toch schrijf ik het op een dergelijke site. Ik heb overigens geen spijt van het feit dat ik dat gedaan heb, maar ik kan ook niet echt onderbouwen waar ik daarvoor kies. Als ik alleen maar mensen zou willen behoeden voor dezelfde fout die ik gemaakt heb zou ik volstaan met het advies om te vragen om een kamer die niet in de nog te renoveren vleugel ligt.

Het was in ieder geval leuk om het er met iemand uit het hotelwezen over te hebben omdat je dan ook de andere kant van het verhaal mee krijgt, ik snap dat het voor de andere kant lastig kan zijn om te bepalen hoe nou om te gaan met deze situatie, als je publiekelijk toe blijft geven aan dergelijke “klachten” krijg je mensen die daar misbruik van gaan maken, maar nooit reageren geeft weer een beeld dat het je niets kan schelen. Overigens zijn mensen die deze reviews annoniem schrijven wel slecht bezig wat mij betreft, veel annonieme reviews zijn in mijn ogen ook een teken van een onbetrouwbare review website.

Ik vraag me nu vooral af hoe de mensen die tot hier gelezen hebben hier over denken, dus laat even een reactie achter met jouw mening op dit gebied :).

One comment

  1. mwah, bloggen/reviewen lijkt me een gezonde uitlaat klep voor situaties(frustraties) waarin je terecht bent gekomen. Zijn ze ook nog goed onderbouwd dan hebben andere mensen er ook nog wat aan (als tweede reden).

    Daarnaast vind ik het zelf fijn om met bloggen een andere groep om hun mening te vragen… Ik kan bijvoorbeeld bij mijn collega’s klagen dat mobiel internet hier duur is, maar die zijn dat zo gewend. En andersom als mijn collega’s over de btw verhoging (van 5 naar 7%) klagen dan kan ik daar weer niet zoveel mee als Nederlander.

    Zelf schrijf ik niet zo vaak een review op tripadvisor, vaak alleen bij een negatieve ervaring, of een uitermate postieve ervaring, bijvoorbeeld wanneer de manager/eigenaar echt uitzonderlijk bijdraagt aan een positieve overnachting.

Comments are closed.