Het begint ergens op te lijken

Tweakers.net:
Apple gaat alle songs in iTunes drm-vrij aanbieden. Ook wordt de vaste prijs van 99 dollarcent per track losgelaten en krijgt de iPhone 3g-downloads. Dat heeft Steve Jobs-vervanger Phil Schiller bekendgemaakt op de Macworld Expo.

Eind maart zullen alle 10 miljoen via de iTunes-winkel verkrijgbare tracks drm-vrij verkrijgbaar zijn, voor de eerste lichting van 8 miljoen songs geldt dat met onmiddelijke ingang. De muzieknummers zullen beschikbaar worden gemaakt in het aac-formaat met een bitrate van 256Kbps. Daarmee komt de muziek van alle vier de grote muziekmaatschappijen zonder drm-beperking beschikbaar.


Ze hebben er erg lang over gedaan om in de muziek industrie door te krijgen dat het gebruik van DRM en het op onredelijke wijze beperken van het gebruik van de door jou GEKOCHTE muziek een averechts effect heeft op de verkopen.. Zelf koop ik al enige tijd muziek via Itunes (vooral nu ik mijn Iphone heb eigenlijk), maar ik heb me altijd al verschrikkelijk gestoord aan de volgende zaken:

1. Je kan de muziek maar 1x downloaden (in tegenstelling tot bijvoorbeeld dingen in de Playstation Store, eenmaal gekocht is onbeperkt opnieuw downloaden)
2. De muziek die je gekocht hebt mag je maar op een klein aantal apparaten afspelen (een grote beperking als je bijvoorbeeld je mediacenter, laptop, PC, Iphone enzovoorts hebt)
3. Je mag je eigen gekochte muziek maar X keer op een CD branden
4. Je bent verplicht je gekochte muziek via Itunes af te spelen gezien het een gesloten bestandsformaat betreft

Nou, het schrappen van DRM zorgt in ieder geval al voor een aanzienlijke verlichting op het gebied van gebruiksvriendelijkheid.. Nu Apple deze stap gezet heeft denk ik dat het geen jaar meer zal duren voor we verlost zijn van DRM op het bebied van muziek, nu maar hopen dat andere mensen ook zo eerlijk zijn om hier gebruik van te maken. Ik denk zelf dat het verlagen van de drempel voor het online kopen van je muziek de oplossing voor het probleem is, mensen downloaden muziek omdathet gemakkelijk is, als ze er voor kunnen zorgen dat het kopen van muziek net zo gemakkelijk is als het illegaal downloaden hebben ze in ieder geval een grote groep extra klanten gewonnen. Voor mij zelf is het bijvoorbeeld geen probleem om van tijd tot tijd CD’s te kopen, ik begrijp dat er in de meeste gevallen veel werk achter zit en dat dit ook zeker beloond moet worden, 10 euro voor een CD vind ik dan op zich ook echt geen probleem.

Wel zal er ook nog iets aan de metaliteit moeten gebeuren, de huidige jeugd is gewent om muziek te downloaden en is dus ook niet gewent hiervoor te moeten betalen, ze denken niet meer na bij de hoeveelheid werk die er achter zit. Wanneer die mensen op latere leeftijd maar in gaan zien dat je voor muziek hoort te betalen (aandacht aan besteden op school?), en de inspanning die ze hiervoor moeten leveren niet te hoog is denk ik dat het allemaal wel redelijk goed zal komen.

drm-locked-cd

One comment

Comments are closed.