Energiekosten

Als je thuis woont en je ouders keurig je stroom, gas en water betalen is er allemaal niets aan de hand en zou je als het aan jezelf ligt een compleet serverpark inclusief chillers en airco’s naar binnen schuiven.. Echter, wanneer je zelf je stroom mag gaan betalen begin je er toch wel steeds meer over na te denken, zoals het er nu uit ziet gaan we met zijn 2en tegen de 4.000 kwh verstoken (we koken helaas op stroom) en ik gok dat we hier een kleine 900 euro voor betalen..

Met de al maar stijgende olieprijs word de stroom (en het gas, dat helaas qua prijs gekoppeld is aan de olie) de komende jaren steeds maar duurder.. Als ik zo een beetje rondlees op internet en de verwachtingen zo zie gok ik dat we over 2-3 jaar voor die 4.000 kwh geen 900 maar 1.800-2.000 euro kwijt gaan zijn, een probleem dus..

In mijn ogen worden we hier in Nederland overigens onnodig hard mee geconfronteerd, we hebben hier een enorme voorraad aan gas in de grond zitten en mogelijk zelfs nog olie onder de noordzee, maar door de hoge prijs van de olie en de koppeling van de gasprijs hieraan word ons gas gexporteerd om zo de staatskas te spekken. Het alternatief zou zijn om in plaats van tegemoetkomingen naar de burgers om de energie kosten te dempen zou het gebruiken van ons eigen gas kunnen zijn.

Fossiele brandstoffen zijn zoals we nu merken niet echt een goede optie meer voor het opwekken van enegrie (stroom en warmte) alleen zijn de alternatieven ook niet echt breed aanwezig. Natuurlijk kunnen we zoveel mogelijk op proberen te vangen met windenergie en zonne energie (waar ze in duitsland door betere subsidies al veel verder mee zijn dan wij), maar dat gaat niet kunnen voorzien in de behoeftes van bijvoorbeeld de zware industrie.. Een paar jaar geleden (2006) is er in Belgie even sprake geweest van de wens van een grote groep grootverbruikers van energie om zelf mogelijkheden te onderzoeken om enegrie op te wekken.. Een optie die hierbij voorbij kwam was om eventueel vanuit een industrieeel privaat consortium een kerncentrale uit de grond te stampen..

Kernenergie heeft voor en nadelen, het afval wat we er van hebben heeft nogal wat grote nadelen om het maar eens voorzichtig uit te drukken, echter, ik denk dat het inmiddels wel eens lonend kan zijn om te investeren in goede opslag en toch voor een uitbereiding in kernenerie te gaan in plaats van het sterker leunen op gas en olie. Oplossingen als biodiesel en dergelijken blijken erg nadelige gevolgen voor de voedselproductie in de wereld te hebben en een echt ander kant en klaar alternatief is er nog niet..

Voor ons betekend het in ieder geval dat ik zo snel mogelijk van onze electrische kookplaat af wil (gas is vooralsnog even goedkoper), het liefste zou ik nu een zonneboiler op het dak leggen voor de warmwater voorziening (helaas is ons appartement huur 🙁 ). Wat we wel nog kunnen overwegen is om voor “hotfill” te kiezen bij onze (vaat) was-machine, dat wil zeggen dat er in plaats van koud water meteen warm water aangevoerd word bij deze apparaten (de ketel verzorgd de verwarming op gas, gas is efficienter om water mee te verwarmen dan het electrische element in de (vaat) wasmachine). Onze wasmashiene staat onder de ketel, dus dat is een relatief kleine aanpassing om toch te proberen.. Verder moet ik nog wat stand-by killers zien te regelen voor de TV en audio apparatuur want ook daar gaat nogal wat verloren.. Kortom, de komende tijd maar eens kijken hoe ons appartement energie zuiniger kan worden 🙂

Als je meer wil lezen over dit soort zaken zou ik hier eens kijken

One comment

  1. Klinkt intressant, ik probeer ook al jaren rekening te houden met het energieverbruik bij bijvoorbeeld aanschaf van nieuwe pc (-componenten). Zo heb ik een AMD Geode gekocht (14 watt?) en een AMD X2 EE (65 watt ipv 95)

    Dit is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat, en als je daarnaast bekijkt dat ik een LCD TV en een PS3 heb staan dan is er van ‘besparing’ geen sprake…

    Maar dit is misschien wel een leuke aanleiding om eens te gaan kijken hoeveel verbruik ik kan besparen door die Geode ergens slim in te zetten 🙂 (bijv als router/server ter vervanging van de AMD 3000+ die er nu staat)

Comments are closed.