DreamHack Summer 2010

Komend weekend is het tijd voor de zomer editie van de grootste lanparty ter wereld.. Met ruim 12.000 bezoekers op het vorige evenement (winter 2009) is DreamHack ruim tien keer zo groot als het evenement dat we zelf in het Beursgebouw Eindhoven houden The Party). Naast de lan hebben ze talloze nevenactiviteiten die het geheel eigenlijk meer een festival dan een lan zoals wij die hier kennen.

Kleine hindernis is wel dat Dreamhack in Jönköping Zweden is.. Gelukkig organiseren we dit jaar voor de tweede keer met DUH-Events (het bedrijf achter onder andere The Party en CampZone een reis naar deze grootste lan ter wereld. Aankomende vrijdag vertrekken we met de bus naar Zweden om daar Zaterdag in de loop van de dag aan te komen.. Dinsdag keren we dan weer huiswaarts om dan woensdag ergens weer thuis aan te komen. Mede dankzij de sponsoring van Intel kost een kaartje voor deze busreis maar 100 euro (inclusief ticket voor het evenement..). Deze keer zitten we al vol, maar als het goed is gaan we later dit jaar ook weer naar de winter editie toe, dus als je mee zou willen moet je Pack4Dreamhack.nl even in de gaten blijven houden (je vind hier ook de nodige verslagen van de vorige reis enzovoorts)..

Alhoewel ik zelf helemaal niet zo’n gamer ben zal ik zelf wel de nodige spelletjes spelen komend weekend.. Echter, voor mij speelt de techniek en de logistiek achter zo’n evenement een veel grotere rol in mijn keuze om daar heen te gaan. Als een van de organisatoren van The Party heb ik inmiddels ruim 10 jaar (7x The Party, 6x eigen kleiner evenement) kunnen oefenen in het organiseren van dit soort evenementen, maar een soortgelijk evenement van deze omvang is natuurlijk wel weer heel wat anders..

Alleen de netwerk-infrastructuur al is bizar, er zijn maar weinig plaatsen waar je een dergelijk groot netwerk vind dat op deze wijze belast wordt.. Natuurlijk zijn er bedrijven waar ze netwerken hebben met meer dan 12.000 clients op 1 locatie, maar daar wordt op een andere manier gebruik van gemaakt dan wanneer deze 12.000 clients ook nog eens extreme hoeveelheden dataverkeer genereren..

Gezien er voor het evenement 20 Gbit aan internet beschikbaar is moet het geen probleem zijn om vanaf daar de nodige blog items te kunnen schrijven om een beeld te geven van hoe het daar aan toe gaat.. Verwacht dus vanaf morgen (hopelijk) dagelijkse updates over het hoe en wat op een evenement als Dreamhack.

One comment

Comments are closed.