Crowdfunding

Door de opkomst van het internet zijn mensen anders met elkaar gaan communiceren, niet alleen is het contact over lange afstanden vele malen gemakkelijker en goedkoper geworden, maar het platform bied zo goed als onbeperkte mogelijkheden en is voor ongeveer iedereen beschikbaar. Dat dit platform ook voor allerlei andere zaken bruikbaar is komt natuurlijk niet als een verrassing, maar het is iedere keer weer leuk om te zien hoe verrassende nieuwe concepten ineens groot kunnen worden.

Als je een jaar of 5 geleden mensen gevraagd had wat crowdfunding was zou een enkeling eventueel gezegd hebben dat dat het verkopen van aandelen aan het generale publiek zou zijn, voor de rest verwacht ik dat je vooral vreemd aangekeken zou worden. Toch is dit waarschijnlijk mede door de crisis een nieuwe trend op internet die sterk in opkomst is. Voorheen als je een goed idee had kon je je hand ophouden bij de bank, en met een goed idee wilden ze je dan wel helpen, mocht dat geen optie zijn was je aangewezen op je directe familie en vrienden / kennissen.

Crowdfunding brengt verandering in die situatie, als jij een goed idee hebt kan je dat op internet plaatsen en dan op zoek naar mensen die daar een bijdrage aan willen doen, niet zo zeer in ruil voor een aandeel in het bedrijf, maar in ruil voor het product en eventueel wat extra’s. Kickstarter brengt deze aanpak naar een hoger plan door een platform aan te bieden.

Met steeds mee voorbeelden van succesvolle crowdfunding verhalen zou je bijna gaan denken dat dit DE manier is om je plan te financieren, echter, wat snel vergeten wordt is dat een groot deel van de projecten op onder andere Kickstarter de finish niet haalt. Je hebt nog steeds een stuk momentum nodig op de diverse (social)media om voldoende backers voor je project te krijgen. En zelfs als je genoeg funding binnen haalt betekend dat niet direct een groot succes, en dat is meteen ook waar er een groot gevaar om de hoek komt kijken.

Mensen zijn gewend om te betalen voor een product dat je koopt en vervolgens geleverd krijgt, bij financiële risico’s denk je niet meteen aan het kopen van bijvoorbeeld een spel. Alhoewel het vaak niet om grote bedragen gaat (uitzonderingen daar gelaten) steek je bij crowdfunding een bedrag in de belofte van een product, en alhoewel een partij zeer ervaren mag zijn, of echt een goed product hebben bedacht is er nog steeds geen garantie dat het product daadwerkelijk voor het opgehaalde bedrag gemaakt en geleverd kan worden. En wat gebeurt er dan precies?

Eigenlijk is het verhaal dan erg simpel, zo lang er geen sprake is van fraude of opzet heb je helemaal nergens recht op, je weet dat het een risico is en dat het dus ook mis kan gaan. Nou hebben ze bij Kickstarter wel een aantal aanpassingen gedaan waardoor de mensen die een crowdfunding opzetten nu ook de risico’s moeten benoemen en classificeren, maar nog steeds is er geen garantie dat het product geleverd gaat worden, en die garantie zal er ook nooit komen.

Toch heb ik ondanks dit risico inmiddels ergens rond de 150 euro gestoken in Kickstarter projecten waarbij ik bewust het risico loop dat het product misschien niet geleverd wordt. Maar in de gevallen waarbij het product wel geleverd wordt kan ik zeggen dat ik daar mijn  bijdrage aan geleverd heb, daarnaast heb ik er dan ook nog eens een leuk product aan over gehouden :).

Ik ben wel benieuwd hoe deze manier van financiering zich zal ontwikkelen. Je ziet al vele varianten van het concept zoals bijvoorbeeld de i-make-rotterdam voetgangers brug die betaald is uit donaties van particulieren en bedrijven uit de regio. Ik verwacht dat we in de toekomst, met het krimpende overheidsbudget nog wel vaker gaan zien dat gemeenschappen delen van de taken van de gemeente op gaan pakken en gaan financieren doormiddel van (lokale) crowdfunding. Of dit nou een goede ontwikkeling is kan ik niet echt eenduidig zeggen, maar het is in ieder geval een interessante ontwikkeling.