Boeken: Dag 6 – Verfilmingen van boeken

Veel boeken worden verfilmd en voorheen keek ik vaak alleen de film, of keek ik eerst de film en las ik daarna het boek. Om teleurstellingen te voorkomen is dat denk ik ook de beste volgorde.

Wanneer een boek verfilmd wordt neemt dat eigenlijk voor mij een van de meest belangrijke elementen van een boek weg, namelijk de mogelijkheid om de wereld waarin het verhaal zich afspeelt voor jezelf helemaal in je verbeelding op te bouwen. Voor non-fictie boeken is dit natuurlijk minder belangrijk, maar dan nog bouw je een bepaald beeld op van de spelers waarmee je dan ook een bepaald gevoel hebt. Als je dan na het lezen van het boek de film gaat kijken is dat vaak bijzonder anders dan je je hebt voorgesteld. Niet alleen wordt het verhaal vaak niet goed gevolgd, maar de personages kloppen vaak qua doen en laten net niet met het boek, met alle gevolgen van dien voor het personage.

Er zijn echter ook uitzonderingen, de verfilmingen van de boeken van Dan Brown zijn wat mij betreft erg goed gedaan. Ik kan me ook geen betere acteur voorstellen dan Tom Hanks voor de hoofdrol in die films. Nou is in de boeken van Dan Brown de omgeving waar het boek zich afspeelt altijd erg belangrijk en dat gevoel weten ze dan ook goed over te brengen in de film.

Hier boven een klein stukje uit de making of van de film Angels and Demons, je ziet in ieder geval dat ze erg ver gegaan zijn om de omgeving zo realistisch mogelijk te maken door een combinatie van greenscreen / CGI en het daadwerkelijk nabouwen van een groot aantal elementen uit de omgeving.