Boek: The Circle (Dave Eggers)

Sinds ik eigenlijk alleen nog maar boeken lees op mijn Kindle neem ik ook steeds vaker het risico om na het uitlezen van een boek maar gewoon het volgende door Amazon geadviseerde boek te kopen. Meestal gaat dat goed, en ook voor dit boek ging dat goed tot het echt absoluut waardeloze einde. Ik heb ondertussen al een paar boeken gelezen waarvan ik echt het idee heb dat de schrijver na het behalen van het afgesproken aantal pagina’s nog even snel 2 pagina’s besteed heeft aan het afronden afkappen van het verhaal om er maar vanaf te zijn.

Het verhaal gaat over de hoofdrolspeelster Mae die een baan krijgt bij een bedrijf dat verdacht veel weg heeft van een combinatie van Facebook en Google. In het begin is alles mooi en zijn de mogelijkheden binnen het bedrijf onbeperkt, maar al snel blijkt er een bepaalde mate van toewijding verwacht te worden waarvan je je kan afvragen of dat wel helemaal gezond is. In het geval van Mae overwint de drang naar bevestiging en aandacht het van het rationele denken wat de nodige problemen met haar ouders en vrienden van buiten het bedrijf met zich mee brengt.

Ondertussen groeit het bedrijf als kool en daarmee ook de invloed van het bedrijf, waarbij het uitgangspunt is dat wanneer niemand iets te verbergen heeft en overal camera’s hangen er een perfecte wereld ontstaat. Dat in combinatie met het koppelen en indexeren van alle beschikbare informatie zou er voor moeten zorgen dat mensen ultiem gelukkig worden. Men zou altijd weten waar iedereen is en hoeft zich nooit meer ergens druk over te maken. Echte weerstand tegen deze ideologie is er niet, en daar waar die wel opdrukt worden de leden van dit “sociale” netwerk ingezet om dat even de kop in te drukken door die mensen even duidelijk uit te leggen dat ze er helemaal naast zitten.

De mate waarin dit alles uitgeschreven is en hoe je ziet wat voor een gevolgen dit alles heeft is zo geschreven dat je zeker in het begin van het boek nog wel het idee hebt dat er wel wat te zeggen valt voor de aanpak van het bedrijf. Later in het boek worden ook steeds meer de negatieve kanten zichtbaar. Helaas wordt het boek op een hele vreemde manier afgeraffeld waardoor het verhaal niet echt wordt afgesloten, maar ook niet echt ruimte laat voor een vervolg.

Of ik het boek zou aanraden weet ik eigenlijk niet, het boek is net te dik om even snel tussendoor te lezen (500 blz) en het einde van het boek zorgt er voor dat het boek eigenlijk zijn geld niet waard is. Anderzijds, als je wat hebt met social media en op zoek bent naar een boek over welke kant het op gaat als we ons echte leven uit het oog verliezen is dit misschien wel een goed boek om te lezen.

circle