Beste games ooit

Steph vroeg op zijn site imput over games voor een of ander symposium morgen, ik ben de beroerdste niet dus heb even aan zijn verzoek voldaan.. Gezien het zoveel werk wat zet ik het hier ook maar neer :).

– Wat is je favoriete game aller tijden? Waarom?
Mijn favoriete game aller tijden zal Transport Tycoon Deluxe zijn, ondanks dat het spel al jaren oud is speel ik het nog regelmatig. Het spel word tegenwoordig door vrijwilligers bijgehouden en nog steeds bijgewerkt. En dat is meteen een van de punten dat voor mij een spel sterk maakt, wanneer een spel door de makers (al dan niet met hulp van de community) steeds word bijgewerkt en word onderhouden blijft het zijn uitdaging houden.

– Wat vind je de beste game aller tijden? Waarom?
Ik vind dat Incognito met Warhawk (PS3) een absolute topper heeft neergezet en deze game mag voor mij dan ook meteen de titel beste game aller tijden hebben. De makers hebben een multiplayer only game gemaakt, op zich niet bijzonder, maar ze hebben extreem veel aandacht besteed aan het in balans brengen. Dat is iets wat ik namelijk vaak mis, er worden wel veel units gemaakt, maar echt in balans is het vaak niet.

Op de 2e plaats staat voor mij Blizzards World of Warcraft. Blizzard heeft met deze game de jackpot getroffen, mar ruim 9.000.000 spelers wereldwijd is het einde nog steeds niet in zicht. De game bied mensen een alternatieve wereld aan waar ze alles op hun eigen manier kunnen doen. Ook hier is het constante onderhoud aan de game een van de pluspunten van het spel.

Op een 3e plaats staat voor mij EvE online (Wederom een MMO). Deze game is dermate complex dat ondanks dat het spel al jaren uit is er nog steeds niemand is die alle skills in de game getraind heeft. Ook hier is het weer zo dat er enorm actief gewerkt word door de mensen achter de game en dat er veel contact is met de community. Wel denk ik dat het spel lang niet voor iedereen geschikt is.

– Wat is jouw Top 5 aller tijden?
1. Transport Tycoon Deluxe
2. Warhawk
3. World of Warcraft
4. EvE online
5. Sim City serie

– Wat vind je de slechtste game aller tijden? Waarom?
Ik heb zo niet echt een titel waarvan ik kan zeggen dat het de slechtste game aller tijden is, ik denk dat erg veel games voor deze titel in aanmerking zouden komen. Veel spellen zijn verpest doordat ze te vroeg en dus nog niet helemaal af uitgebracht zijn. Als gevolg hiervan word meteen de eerste indruk verpest en kost het veel moeite dat weer recht te zetten.

Spellen die gemaakt zijn aan de hand van films zijn vaak ook erg slecht, dit terwijl dit games zouden zijn die enorm zouden kunnen verkopen. Vaak lijkt het er ook nog even snel een game bij de film gemaakt moest worden.

Games waarbij door de makers na een jaar de online servers uit gezet worden waardoor de mensen die het spel nog wel spelen in de kou komen te staan. Op zich hoeft dit niet erg te zijn, maar stel dan bijvoorbeeld ook de broncode van de game beschikbaar zodat de community zelf verder kan met de game.

Kortom, in mijn ogen draait de gamewereld op dit moment alleen maar om het snelle geld en word er nog maar in een enkel geval verder gekeken dan het moment zelf. Dit terwijl het uitbrengen van goede games credit opgeleverd waardoor je een zeer succesvolle reeks neer kan zetten (de C&C serie heeft pieken en dalen gekend maar is nog steeds mateloos populair.)